Кашель під час їжі у людей похилого віку, дітей і дорослого: причини і як лікувати

Як лікувати кашель при прийомі їжі

Для більшості людей кашель, сухість та подразнення в горлі асоціюється з інфекційним або простудних запалення у верхніх дихальних шляхах. Однак, не завжди рефлекторний процес утворюється на тлі даної патології, так як кашель виникає як головний симптом більше двадцяти видів недуг.

Не розповсюдженим явищем вважається кашель у дорослого при їжі. Прийняття їжі може викликати подразнення в горлі, що стає головною причиною утворення дискомфортних відчуттів. Як правило, він не небезпечний для пацієнта. Але якщо такий процес турбує вас протягом тривалого часу, виключіть ризик загострення і зверніться до лікаря.

Чому з’являється кашель під час їжі

Кашель після їжі або під час приймання їжі виникає досить рідко. Такий симптом не викликає негайної реакції з боку людини, так як він не супроводжується тяжкими симптомами. Якщо при вірусному або інфекційному запаленні сухість і свербіж у горлі виникає разом з підвищенням температури тіла, ринітом, больовими відчуттями в легенях або грудях, кашель після обіду або вечері проходить без яскраво виражених ознак запалення.

Небезпека такого процесу криється в тому, що пацієнт не помічає явні симптоми захворювання верхньої дихальної системи і ставитися до такого процесу вкрай зневажливо. Затягування з походом до кваліфікованого фахівця стає причиною розвитку гострого запалення.

Читайте також: Чому болить в легенях і як лікувати кашель на даній стадії.

Як правило, в цей час пацієнти не пов’язують кашель з небезпечним запаленням і чекають, поки дискомфорт пройде сам по собі. Однак, саме в такий період існує ризик розвитку хронічної недуги, який потребує тривалого медикаментозного лікування.

Кашель на такій стадії може тривати від одного тижня до декількох місяців. В подальшому крім кашлю, пацієнт відзначить освіта сильних рефлекторних спазмів, погіршення самопочуття, зміну температури тіла і ряд інших симптомів. Визначити причини виникнення докучливого симптому можна тільки після лабораторних досліджень та аналізу механізму розвитку недуги.

Нижче перелічимо найбільш часті причини кашлю під час їжі, в ході яких виникають рефлекторні спазми.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Одна з найпоширеніших причин кашлю під час їжі – це гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Захворювання характеризується як запалення стінок нижнього відділу стравоходу, яке виникає із-за зворотного руху) шлункового чи дуоденального вмісту в стравохід.

За темою:  Кашель з кров'ю: що це може бути, причини мокротиння з кров'ю, відкашлюється з кров'ю

У ході розвитку недуги відзначається печія, задишка, відрижка, больові відчуття при прийнятті їжі. Крім цього, пацієнти скаржаться на порушення нормальної діяльності шлунка, а також утруднене і хворобливе травлення. Нерідко такі симптоми супроводжуються больовими відчуттями в грудей і легенів.

Рефлюксна хвороба найчастіше проявляється після фізичних навантажень, неправильного харчування, пристрасті до шкідливих звичок, діафрагмальна грижа, часті стреси та депресії. Крім цього, збільшують вірогідність розвитку хвороби вагітність, ожиріння і неконтрольований прийом лікарських препаратів.

Для довідки! Якщо від запалення в стінках стравоходу вчасно не позбутися, то хворому призначать термінове хірургічне втручання.

Бронхіальна астма

Кашель під час їжі у літніх і у дорослих людей може з’явитися через бронхіальної астми. Це небезпечне захворювання, у розвитку якого пацієнти відзначають порушення дихання, біль у грудях, задишку, подразнення і сухість слизової оболонки горла.

Бронхіальна астма характеризується сильним набряком і звуженням дихальних шляхів проникнення певних подразників або алергенів. Спровокувати реакцію може шерсть домашніх тварин, цвітіння, пилок, пил, бруд, парфуми та інші. Крім цього, напади астми можуть бути спровоковані кліщами, продуктами харчування та іншими алергенами.

Причина розвитку астми криється в особливій чутливості до подразників, а також спадкова схильність, несприятливі умови навколишнього середовища, часті інфекційні запалення дихальних шляхів.

Якщо не вилікувати астму в ранньому віці, вона може стати причиною розвитку пневмотораксу, гострої дихальної недостатності або порушення роботи легенів.

Як лікувати кашельну астму можна дізнатися в цій статті.

Чужорідні частинки

Нерідко кашель виникає через попадання в горло або систему дихання сторонніх часток. В цей час пацієнт відчуває різкий і гострий біль, а імунна система намагається усунути патогенний предмет з допомогою різких кашлевих обертів.

Крім цього, причина сухості і свербіння може критися в дратівної горло їжі. Якщо вона надмірно гостра, холодна, солона, то напади кашлю не можуть залишитися непоміченими. Для профілактики в подальшому перегляньте раціон і виключити ту їжу, яка викликає неприємні відчуття.

Інфекційне запалення

Якщо в недавньому часі ви або ваша дитина перехворіли застудою або грипом, кашель після прийняття їжі може свідчити про прогресування недуги. Як правило, в цей час утворюється мокрий вид кашлю, який супроводжується відтоком мокротиння.

Откашливаемая слиз може володіти різною субстанцією і характером. Її вигляд залежить від форми запалення. Тому якщо дитина кашляє під час їжі або відразу після прийому їжі необхідно визначити наявність запальних захворювань дихальних шляхах і пройти повторне лікування.

Зазвичай кашель утворюється через подразнення ще не зажившей ураженої тканини в горлі, що провокує відкашлювання. Крім цього, кашель може з’явитися на тлі вже наявних хронічних запалень легенів або горлі. До таких захворювань відносять бронхіт, астму, емфізему.

Алергічна реакція

Досить часто кашель утворюється на тлі сильної алергічної реакції. Як правило, свербіж і печіння в горлі виникає при прийомі певних продуктів харчування, які викликають перераховані ознаки.

Харчова алергія може виникнути на будь-яку їжу або певний інгредієнт. У ході розвитку реакції відзначається утворення великої кількості антитіл, які налаштовують організм як реактивний інструмент.

Справжня харчова алергія зустрічається тільки у двох відсотків всього населення Росії. Але зазвичай причина розвитку хвороби криється в спадковому характері.

Тривалість реакції може тривати від декількох хвилин до декількох годин. В цей час пацієнти відзначають набряклість слизових оболонок, свербіж в області губ, рота і глотки. Після проникнення в травну систему їжа провокує нудоту і блювоту, а також сильні коліки в кишечнику і діарею.

Для деяких пацієнтів характерно освіта алергічного риніту. Як лікувати нежить такої форми можна дізнатися тут.

Як позбутися від кашлю

Лікування кашлю під час їжі передбачає комплексне обстеження та призначення індивідуальних препаратів. Медикаментозна терапія спрямована на усунення не тільки кашльового нападу, але і основної причини. У цьому випадку не варто вибирати препарати самостійно, так як існує ризик розвитку захворювання.

Якщо ж пацієнта турбує одиничний напад, лікарські препарати не потрібні. У такому випадку необхідно зробити кілька глибоких зітхань і випити чистої води.

У разі утворення кашлю із-за проникнення стороннього предмета, хворому слід відкашлятися і усунути предмет як можна швидше.

При вірусному, інфекційному або бактеріальному характер захворювання призначаються такі препарати:

  1. Позбутися від гастроезофагеальної рефлюксної хвороби допоможуть антацидні препарати.
  2. Після усунення причини запалення, хворому призначають таблетки для розсмоктування – «Ангисепт» і «Септифрил». Вони надають пом’якшувальну та протизапальну дію. Крім цього, льодяники знищують інфекції в горлі і ротової порожнини. Застосовувати таблетки слід протягом одного тижня.
  3. При частих нападах хворому слід носити з собою аерозолі для зрошення глотки – «Інгаліпт» і «Каметон». Їх слід наносити на слизову оболонку порожнини протягом п’яти днів.
  4. Якщо першіння викликає свербіж і печіння, а також напади нудоти, необхідно провести інгаляцію. Для цього ви можете використовувати лікарські препарати або скористатися методами народної медицини. Детальніше про це дізнайтеся в даному матеріалі.
  5. Усунути алергічну реакцію допоможуть антигістамінні препарати – «Цетрин», «Зодак», «Зіртек», «Лордестин», «Дезал», «Еріус».
  6. Для лікування дітей підбираються натуральні препарати комплексної дії — «Гербион з подорожником», «Синекод», «Коделак Нео», «Омнитус». Ще більше сиропів для лікування дітей можна прочитати тут.
  7. В основу лікування входить препарати, які усувають розріджують мокротиння і скупчення густого слизу. Для цього пацієнту необхідні кошти муколитического дії — «Лазолван», «Амброксол», «Мукалтин». Крім цього, розрідити слиз допоможуть «Бромгексин», «Пектуссін», «Солутан».

Крім медикаментозного лікування хворому необхідно підтримати роботу імунної системи. Для цього включіть в раціон відвари з цілющих трав. Які рослини можна при лікуванні дітей можна дізнатися тут.

Висновок

Відомо, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Тому якщо кашель після їжі виникає досить часто слід здійснити ряд дій. По-перше, є слід повільно і ретельно розжовуючи їжу.

Крім цього, приймати їжу слід часто, але небагато. Не забувайте стежити за складом раціону і виключіть всі можливі алергени. Важливо вживати велику кількість води. Не приймайте їжу в нічний час.

Якщо запобіжні заходи вам не допомогли, не ігноруйте лікарів і відвідайте фахівця при першій можливості.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00833 sec