Кашель після їжі: причина і як лікувати, починається кашель з мокротою

Чому з’являється кашель після їжі?

Виникає у людини кашель практично завжди асоціюється з простудними захворюваннями, у рідкісних випадках – з алергією або потраплянням у дихальні шляхи частинок пилу, диму або молекул якого-небудь хімічного з’єднання. Однак існують люди, яких мучить раптово з’являється сухий кашель після їжі.

Спочатку з’являється покашлювання, і на цей симптом людина практично не реагує, але коли він триває тривалий час, це може означати наявність у людини серйозних захворювань. Щоб знайти, які саме чинники викликають рефлекторні спазми дихальних шляхів, необхідно пройти повне медичне обстеження.

Причини симптому кашльового після їжі

При відповіді на питання: чому з’являється кашель після їжі, медики можуть імовірно назвати кілька причин:

  • хронічні захворювання органів травлення (ГЕРХ – регулярний викид поглинаються продуктів харчування з шлунку в стравохід);
  • хронічні запальні захворювання органів дихання (астма);
  • алергія організму на харчові або хімічні подразники;
  • засмоктування при вдиху шматочків їжі в бронхи і легені;
  • нестача води в організмі;
  • продукти харчування, смаковими складовими подразнюють слизову оболонку горла;
  • запальні процеси, що виникають в горлі.

Фактори, що чинять вплив на подібний стан досить багато, однак часто зустрічається причиною кашлю після їжі вважається ГЕРХ або гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, при якій відбувається викидання поглиненої їжі з шлунку в стравохід. Це провокується роздратуванням його кислотними масами. Шлункова кислота викликає печію, яка, піднімаючись по гортані, подразнює рецептори горла, провокуючи виникнення кашлю.

Знижений тонус харчового кільця, функція якого полягає в утриманні проковтнутих продуктів в шлунку, не здатний щільно стискатися, і відбувається викидання їжі в шлунок під дією бульбашок повітря, яке людина ковтає в процесі харчування.

Симптом може бути характерною ознакою інших захворювань шлунка і кишечника, тому для постановки діагнозу і призначення лікування в першу чергу пацієнт направляється до гастроентеролога.

Бронхіальна астма може провокувати спастичні стани бронхів і легенів. При наявності у людини алергічних реакцій на продукти або астми досить часто харкотиння відкашлюється після їжі. У цьому випадку прийом їжі підсилює обмінні процеси і кровообіг в організмі, бронхи починають працювати в підвищеному ритмі, і з них відділяється мокротиння.

За темою:  Першащий кашель у дорослого і дитини: лікування і причини, народні засоби

Коли людина хворіє на застуду, слизова горла роздратована з-за підвищеного вмісту в ній мікробів. Навіть найменший додатковий дратівливий чинник (в даному випадку шматочки їжі) може викликати першіння в горлі і кашель.

Продукти з підвищеним вмістом приправ, оцту чи інших смакових компонентів яскравого змісту дратують глоткових тканина, в результаті чого починається першіння і подальший кашель.

Досить часто причиною кашлю стає недостатня кількість рідини в організмі (зневоднення), із-за чого сушиться слизова бронхів, викликаючи кашель.

Якщо дитина кашляє після їжі, на це можуть впливати наступні фактори:

  • попадання шматочків їжі в легені;
  • алергія;
  • ларингоспазм і т. д.

Методи лікування кашлю після їжі у дорослих і дітей

Лікування кашльового рефлексу, що виникає після прийому їжі призначається після діагностування пацієнта та визначення причин захворювання. Для цього можуть бути призначені численні процедури дослідження шлунка та забір проб на наявність алергії. Поставлений в результаті обстеження пацієнта, діагноз і визначає, як лікувати кашель після їжі.

Якщо він викликаний подразненням глотки і гортані в результаті дії інфекційних збудників, лікування проводиться на основі прийому лікарських препаратів антибактеріальної і протизапальної дії.

Якщо причина кашлю після їжі – алергія на певні види подразників, призначається прийом антигістамінних препаратів.

При постановці діагнозу пацієнту ГЕРХ, призначається прийом антацидних препаратів.

Якщо батьки помічають, що їхня дитина кашляє після прийому їжі, необхідно терміново звернутися до лікаря, так як причиною цього може стати розвивається астма.

Заходи профілактики

Існують певні чинники і дії людей, які не рекомендується при виникненні кашльового рефлексу після їжі. До них відносяться:

  • не варто переїдати, особливо у вечірні години;
  • не потрібно носити грубий одяг, стягуючі шкіру в області горла і шлунка;
  • не потрібно обмежувати себе у вживанні рідини;
  • не можна заковтувати погано пережовані шматки їжі.
За темою:  Кашель при коклюші: як відрізнити від звичайного у дітей

До профілактичних заходів належать:

  • часті вологе прибирання будинку (для мінімізації пилу);
  • харчуватися слід невеликими порціями, ретельно пережовуючи шматочки їжі;
  • уникання вживання продуктів-алергенів;
  • рясне пиття;
  • обмеження у вживанні жирної їжі;
  • заборона на алкоголь та інші наркотичні речовини.

Висновок

Кашель, що виникає після прийому їжі – далеко не нешкідливий дрібниця. Його можуть викликати досить серйозні захворювання. Особливо небезпечний кашель з виділенням мокротиння після їжі, так як це може свідчити про наявність у людини алергії або астми. Якщо перераховані профілактичні заходи дотримані, а кашель після прийому їжі зберігається, слід негайно звернутися до лікаря і пройти повне обстеження.

MAXCACHE: 0.38MB/0.00763 sec