Мати-й-мачуха від кашлю для дітей: як заварювати і відгуки

Як заварювати мати-й-мачуху від кашлю?

Історія застосування мати-й-мачухи вимірюється тисячоліттями. Лікарська рослина отримала визнання не тільки серед шанувальників народних способів відновлення, але і в офіційній медицині.

Насамперед, корисний відвар знайшов відгук у боротьбі з захворюваннями дихальних шляхів. Він надає паліативну допомогу, зміцнює імунний потенціал, прискорює процес одужання. Залишилося тільки дізнатися, як заварити мати-й-мачуху від кашлю.

Цілющі властивості рослини

Кашель в житті людини зустрічається досить часто. Передумовами його розвитку виступають агресивні екзогенні умови (пил, мокрота, термічні зміни, сухий і забруднене повітря, чужорідні предмети), частіше хвороботворні мікроорганізми.

Залежно від етіологічних факторів отоларинголог складає схему лікування. Некоректно підібрані протикашльові препарати можуть чинити негативний вплив на організм, особливо, якщо мова йде про здоров’я дитини.

Провідне місце в терапії кашлю відведено мати-й-мачухи. Багатокомпонентний склад робить рослину універсальним в купировании сухого і вологого кашлю. Користь для організму надають дубильні речовини, вітаміни, флавоноїди, органічні кислоти, полісахариди, сапоніни і каротиноїди. Основне призначення складових елементів – простимулювати відтік бронхіального секрету.

Для довідки! Заготівлю листя починають пізньої весни. Їх сушать природним шляхом або з застосування штучного нагрівання. При правильному зберіганні (це має бути сухе, добре провітрюване приміщення з t повітря 10-15⁰С, вологістю близько 12%) сировина не втрачає лікувальні властивості протягом 3 років.

При непродуктивних форсованих выдохах трава активізує функції мукоциліарного кліренсу, підвищує гіперсекрецію епітеліальних клітин, відповідальних за вироблення слизу. При мокрому змінює реологічні властивості мокротиння без збільшення її обсягу, покращує процес евакуації патологічної рідини з трахеобронхиальных шляхів.

Чим ще корисна трава мати-й-мачуха від кашлю дітям і дорослим:

  • усуває неприємні відчуття при ковтанні;
  • створює обволікаючий ефект, заспокоюючи подразнену слизову;
  • знижує частоту та інтенсивність бронхоспазмов;
  • купірує запалення м’яких тканин;
  • нормалізує субфебрильные показники;
  • виявляє потогінну дію;
  • перешкоджає накопиченню шлаків і токсинів.
За темою:  Долфін для промивання носа для дітей: інструкція по застосуванню, як правильно промити

Лікарська рослина додатково має регенеруючі властивостями, покращує обмін холестерину, знижує показники артеріального тиску, допомагає при дисфункції печінки, нирок, жовчного міхура.

Готуємо ліки

Частіше відвар мати-й-мачуху від кашлю розцінюють, як доповнення до основної схеми терапії або самодостатнє ліки на початковій стадії хвороби. З настанням холодів засіб профілактує розвиток ГРВІ. Рішення про використання рослини повинен приймати лікар.

Незважаючи на натуральність і безпеку продукту, існують стану, коли лікарська сировина протипоказано:

  • ранні терміни вагітності;
  • період грудного вигодовування;
  • гіперчутливість до складових компонентів;
  • дитячий вік до 3 років.

Мати-й-мачуху використовують у свіжому або засушеному вигляді для внутрішнього і зовнішнього вжитку. Приготоване ліки має нетривалий термін зберігання, тому для кожного дня потрібно свіжа порція.

Рада! Рослинний продукт можна заготовити самостійно або купити готовий трав’яний збір. Купуючи препарат в аптеці, а не у ринкових торговців, ви отримаєте достовірну інформацію про місце збору трави, терміни придатності, що знижує ризик нашкодити організму.

Класичний рецепт

Відвар з листя буде корисний не тільки при простудному кашлі, але і в рамках терапії кашлю, бронхіту, пневмонії, туберкульозу, що супроводжуються спазматичними кашлевыми атаками. Листки багаті тягучою масою, яка обволікає слизову, знижує частоту та інтенсивність рефлекторних актів.

Лікувальна дія зілля полягає в бактерицидну, протизапальну, отхаркивающем вплив.

Спосіб приготування:

  1. 2 ст. л. з гіркою сухої сировини залити 500 мл киплячої води.
  2. Інгредієнти залишити настоюватися під кришкою на 40-60 хвилин.
  3. Проціджений відвар вживати по 100 мл за 30-40 хвилин до основного прийому їжі з періодичністю тричі на день.

Тривалість курсу залежить від етіології хвороби, ступеня прогресування. Для кращої абсорбції та підвищення дії рекомендовано приймати напій кімнатної температури.

Варіант з додаванням кореня алтея і подорожника

Рослинні компоненти підсилюють терапевтичну користь мати-й-мачухи. Подорожник усуває дискомфорт та біль у горлі, покращує якість дихання, солодка – знімає запалення м’яких тканин, розслаблює гладку мускулатуру, розріджує мокротиння, полегшує відкашлювання.

Така комбінація ефективна при інфекційних і неінфекційних захворюваннях респіраторного тракту.

Готуємо відвар наступним способом:

  1. Змішуємо інгредієнти в рівних пропорціях, щоб на виході вийшла 1-2 ст. л. сировини.
  2. Трав’яну суміш заливаємо 250 мл холодної води, доводимо до готовності на водяній бані чверть години.
  3. Проціджену рідину перелити в стакан, розбавляємо дистильованою водою до повного наповнення ємності.

Приймати внутрішньо кожні 4 години, але не частіше 3 разів по половині склянки, попередньо струсивши відвар.

Нюанс! Подорожник в рецепті можна замінити материнкою, як ефективним відхаркувальним засобом. Спосіб приготування і дозування не змінюється.

Трав’яний настій

Готується ліки з розрахунку 10-20 р. сушеної трави на 250 мл окропу. В ємності під кришкою настояти інгредієнти не менше години. Відокремити сировину від водного розчину з допомогою сита або марлі. Приймати дозованими порціями по 50-100 р. 4 рази в день після їжі. Якщо дитина відмовляється пити ліки в чистому вигляді можна з’єднати з солодким чаєм, компотом, морсом.

Сік

Його добувають з листя мати-й-мачухи, зібраних у весняно-літній період. Рецепт приготування вимагає наступної послідовності дій:

  1. Промити листя під проточною водою, віджати сік.
  2. Пастеризоване молоко підігріти до температури 60-70⁰С, домашнє прокип’ятити і остудити.
  3. До 250 мл. молока додати 1-2 ст. л. трав’яного соку.

Така комбінація продуктів допомагає при простудному кашлі, сухих дратівливих рефлекторних актах, викликаних біологічними змінами в організмі (старечий кашель) і накопиченням смолистих канцерогенів у складі сигарет (кашель курця).

З обережністю призначають ліки з мати-й-мачухи дітям до 3 років. Рослина підсилює вироблення бронхіальної слизу, з якою дитячий організм не може самостійно впоратися. Після трирічного віку добова норма становить 3 ч. л. в день. Пацієнтам старше 12 років пропонують доросле дозування – 1 ст. л. 3-4 рази на добу.

Важливо! Тривалість курсу визначається індивідуально для кожного клінічного випадку. В середньому для досягнення позитивної динаміки знадобиться до 14 днів.

Відгуки

Наталя:

З настанням холодів використовую в якості профілактірует кошти від ГРВІ. Через день вживаю по 1 ст. л. Для себе відзначила, що стала рідше хворіти, покращився травлення. Порівняла покупної трав’яний збір з власної заготівлею, різниці не помітила. З плюсів – доступна ціна, простий спосіб приготування.

Клавдія:

За рекомендаціями отоларинголога доповнила комплексне лікування фарингіту настоєм мати-й-мачухи. Заварила листя трави з подорожником, для поліпшення смакових якостей і лікувальної дії додала гілки малини. Рідина брала перед сном по півсклянки. На 4-5 день зменшилася частота та інтенсивність кашлю, пройшов дискомфорт в горлі. Для профілактики давала членам сім’ї, більше ніхто не захворів.

Висновок

Мати-й-мачуха – ефективна допомога при кашлі різної продуктивності та природи виникнення. Прийом лікарської рідини прискорює процес одужання, нормалізує загальний стан пацієнта, знижує ризик рецидивів хвороби.

Однак повністю покладатися на цілющі властивості рослин буде неправильно. Інфекційно-запальні патології дихальних шляхів вимагають прийому фармацевтичних засобів.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00932 sec